zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Begraven of cremeren

Crematie

plaatje: bulletZorgt cremeren voor het verder opwarmen van de aarde?
Cremeren is belastend voor het milieu omdat:

  • Het energie kost.

  • Er CO2 wordt uitgestoten.


  • De uitstoot van schadelijke stoffen is sinds 2012 sterk afgenomen. Vanaf dat jaar zijn milieufilters voor crematoria, die met name de uitstoot van kwik minimaliseren, verplicht.

plaatje: Crematorium Usselo (Twente) heeft een <br>zogenaamd triple stream filter (1 filter achter drie ovens)
Crematorium Usselo (Twente) heeft een
zogenaamd triple stream filter (1 filter achter drie ovens)

CO2

Behoort de uitstoot van schadelijke stoffen zoals kwik vanaf 2012 tot het verleden, de CO2-emissie is een ander verhaal. Hoeveel kilo CO2 er per crematie de lucht in gaat, daar verschillen de meningen over. De Australische bioloog Roger Short heeft berekend dat een crematie gemiddeld 50 kilo CO2 uitstoot. Terwijl op de site Technopolis.be wordt gesproken over 150 kg CO2, wat het equivalent is van een autorit van 900 km.

Roger Short meent dat het beter is om te begraven dan te cremeren, zeker als zijn idee van een milieuvriendelijke uitvaart, dat hij verwoordde op een wereldconferentie van wetenschapsjournalisten in Melbourne, zal worden opgevolgd. Dat gaat namelijk gepaard gaat met het planten van bomen: “Begraaf iedereen rechtop in een kartonnen cilinder naast zijn of haar favoriete boom. Dankzij de menselijke resten zal de boom beter groeien. Niet voor niets worden bomen ‘de longen van de wereld’ genoemd. Bedenk dus wat een verschil het zou maken als iedereen begraven werd en er een boom werd geplant ter herinnering.” Bomen hebben voor hun groei kooldioxide (CO2) nodig die ze uit de lucht halen. Op die manier compenseren ze de uitstoot van CO2. Shorts motto: “Think earth to earth, but not ashes to ashes or dust to dust.” (Bron: Cosmos magazine)

Hoe kan een crematie milieuvriendelijker verlopen?


  • Gebruik een milieuvriendelijke kist.

  • Maak gebruik van een crematorium dat moderne ovens heeft of nu al milieufilters heeft geïnstalleerd.

  • Neem een crematorium dat in de buurt ligt en beperk het aantal autokilometers tussen afscheidsbijeenkomst, crematorium en plek waar na afloop bijeen wordt gekomen. (Een aantal crematoria hebben zowel rouwkamers als aula’s en koffiekamers, zodat alles op één plek kan plaatsvinden.)

Dwarsdoorsnede crematie-oven

Dwarsdoorsnede van een moderne crematieoven
Dwarsdoorsnede van een moderne crematieoven
plaatje: bulletDilemma: Kiest u voor een mooie plek of voor het milieu?
Wordt er meestal wel dicht bij de eigen woon- en sterfplaats van de overledene begraven, cremeren vindt niet zelden vele (tientallen) kilometers verderop plaats. Meestal omdat het crematorium ver weg mooier en uitnodigender is dan het kille crematorium om de hoek. Als ook de meerderheid van de gasten de langere afstand moeten afleggen, dan is de totale uitstoot aan CO2 aanmerkelijk meer dan die 50 kilo CO2-uitstoot van de crematie. Wat vindt u belangrijker, sfeer of het milieu?

Asbestemmingen

Voor meer informatie over milieuvriendelijke asbestemmingen, klik hier!