zoeken
knop: zoek
Home/

plaatje: bulletConcept: Het afscheid als reis

Uitleg van het concept

“Het viel mij op dat de bezoekers in bestaande crematoria vaak als een schaap door het gebouw worden geleid. De regie is in handen van de medewerkers. Als er één plaats is waar de bezoeker zijn eigen tempo zou moeten kunnen bepalen is dat wel in een crematorium. Dit is het uitgangspunt van mijn ontwerp geweest”, aldus de zojuist afgestudeerde Pieter Bree.

“Ik zie het afscheid als een reis, je brengt iemand weg en dat is een heel persoonlijke aangelegenheid. Ik denk dat een actievere rol van de nabestaanden bijdraagt aan een positieve beleving van het afscheid. In mijn ontwerp nemen nabestaanden hun overleden dierbare mee op een reis door het gebouw, langs ruimtes waarin de overledene verzorgd kan worden, waar muziek gemaakt kan worden, een film bekeken worden en zelfs een feestmaal of toost genuttigd kan worden. Deze ruimtes zijn op elkaar gestapeld zodat de hele processie eigenlijk een reis naar boven is. Tussen de verschillende niveaus maak ik gebruik van een grote lift, of eigenlijk meer een hefplateau. Als het plateau in de laatste fase naar het dakniveau stijgt gaat eerst het dak open, zodat een grote hoeveelheid licht opeens over de aanwezigen schijnt. Zo is er een symboliek ontstaan waarin de overledene naar boven, naar het licht wordt gebracht. De reis eindigt op het dak waar in de buitenlucht afscheid genomen wordt van de overledene.”

“Met dit ontwerp probeer ik aandacht te vragen voor meer diversiteit in de afscheidsrituelen in Nederland. Hoewel ik mij verdiept heb in crematoria en de daaraan gelieerde inzichten en opvattingen ben ik uiteraard geen deskundige op dit gebied. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe mijn opvattingen en verwoording hiervan in mijn ontwerp worden ontvangen Ik nodig u dan ook van harte uit te reageren op wat ik u in mijn ontwerp laat zien.”

Meer informatie over Pieter en zijn ontwerp vindt u op www.pieterbree.nl